Saker mår bäst där de gör nytta, gör de inte nytta hos mig kan de flytta

04.10.2016 kl. 18:17Jag i mitt proppfulla rum när jag var 18 år.

Varför min besatthet med materialla tings vara eller icke vara?

Jo. För att när jag var liten blev jag lärd att ALLT skulle sparas. Saker kunde va bra att ha. Saker kunde bli värdefulla. En skulle ångra sig om en gjorde sig av med saker. Presenter får en absolut inte göra sig av med, det är bara något en inte gör. Min mardröm var att alla mina saker skulle brinna upp. Vilken katastrof! Eller?

Jag tror inte att en mår bra av att spara allt: en hittar, får, och skapar eller lägger alldeles för högt värde på materiella ting. En behöver inte spara allt! Om en skall spara allt får en inte plats för nya saker. Det viktigaste av allt: nuet.

När jag var 20 år och började reflektera över sakers varande tänkte jag: nu är mina saker hos mig, sen är de hos någon annan och andra saker kommer till mig och så går allt runt... Saker mår bäst där de gör nytta, gör de inte nytta hos mig kan de flytta.

Det har jag lärt mig som vuxen. När en har ansvar för sitt eget liv är en vuxen tycker jag. Jag blev vuxen när jag flyttade hemifrån. Det är tio år sen nu och en av de bästa sakerna jag lärt mig under dessa år är att jag mår bra av att inte spara allt. Jag kan ha ångrat något som jag gjort mig av med men i det stora hela är det som småpotatis: snart glömt. Livet nu är så mycket viktigare än det som varit.

Det tog superlänge innan jag började slänga saker som jag själv skapat. Men nu har jag kommit till det stadiet att jag kan göra mig av med saker jag sytt, ritat eller målat. Det känns bara bra. Saker som tar ens energi kan en lika bra göra sig av med. Det är ett faktum att halvfärdiga saker som jag tappat gnistan för och saker jag inte har plats för tar energi. Jag mår heller inte bra av saker som påminner om något dåligt eller om människor jag inte tycker om och jag sparar dem inte. I ett kaos syns inte de saker som jag mår bra av och därför sparar jag inte längre på allt.